Apple testira novi gadget – naočare za proširenu stvarnost

Apple testira novi gadget – naočare za proširenu stvarnost

Ljubitelji Applea mnogo su očekivali od prvog pametnog sata ove kompanije jer je ovo bio prvi potpuno novi proizvod razvijen nakon smrti Stiva Džobsa. Međutim, velika očekivanja na kraju su se pretvorila u blago razočaranje jer Apple Watch nikoga nije oduševio, a iako je njegov naslednik predstavljen nedavno mnogo bolji uređaj, i dalje nije reč o gadgetu za kojim će korisnici ‘poludeti’. Prema informacijama tehnoloških medija, u Kukovoj kompaniji trenutno razmišljaju o razvoju još jednog novog gadgeta – pametnih naočara za proširenu stvarnost na kojima će se korisnicima prikazivati najvažnije informacije s iPhonea.

Reč je o sličnim naočarima kakve je Google predstavio pre nekoliko godina i od čijeg je razvoja (privremeno) odustao, komentarisali su na stranici BGR. Prema tim informacijama, pametne naočare trenutno su u početnoj fazi razvoja i ova je kompanija do sada naručila male količine ekrana koje će Apple testirati tokom sledećih meseci pa će na temelju rezultata testiranja doneti odluku o nastavku razvoja ili od odustajanja od projekta. Takođe, na Bloombergu upozoravaju kako za godinu-dve čipovi, baterije i ostale komponente verovatno još neće biti dovoljno mali i snažni za ugrađivanje u tanke naočare.

Tim Kuk do sada je više puta govorio kako im je proširena stvarnost zanimljiva, što su potvrdili preuzimanjem nekoliko kompanija koje razvijaju ovu tehnologiju – još 2013. preuzeli su PrimeSense, dok su u poslednje dve godine preuzeli kompanije Metaio i FlyBy Medic. O Appleovim planovima na području proširene stvarnosti nedavno je govorio i jedan od najpoznatijih analitičara koji godinama prati Apple Ming-Chi Kuo pa je i on rekao kako će ova kompanija tokom sledeće godine ili dve predstaviti uređaj koji će podržavati proširenu stvarnost. Na Business Insideru, pozivajući se na neimenovanu osobu ‘upoznatu sa situacijom’ potvrdili su Appleov interes za ovom proširenom stvarnošću i kažu kako će prvi korak Kuka i ekipe biti integracija ove tehnologije s kamerom na iPhoneu. Iako je konačni cilj Applea, ali i drugih kompanija poput Facebooka, Snapchata i Googlea razvoj pametnih naočara s podrškom za AR, prvi korak ka tom cilju biće integracija ove tehnologije s pametnim telefonima i njihovim kamerama.

ZIMO.DNEVNIK.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *