Dogoni i posetioci sa zvezde Sirius B – 1. deo

Dogoni i posetioci sa zvezde Sirius B - 1. deo

U južnom delu Malija, jedne od najsiromašnijih zemalja zapadne Afrike, pleme Dogona živi svoj skromni zemljoradnički život, u blizini velikog zavoja reke Niger, tamo gde ona, umesto da produži pravo na severoistok, prema Sahari, menja svoj tok i zaokreće za devedeset stepeni u pravcu jugoistoka, prema svojoj delti u Gvinejskom zalivu. Dogonima su najbliži gradovi Timbuktu na severu i Ougadougou na jugu. Na prvi pogled, Dogoni veoma nalikuju mnogim afričkim narodima koji žive tradicionalnim, plemenskim načinom života. Međutim, njihov unutrašnji život nesumnjivo je jedinstven. Oni, poseduju tajno znanje koje su, tokom mnogih vekova, uspeli da sačuvaju samo za sebe. Imaju bogatu kulturu koja potiče iz 3200. godine pre nove ere i veruje se da su oni hibridna etnička grupa nastala mešanjem drevnih Egipćana severne Afrike i drugih supsaharskih plemena.

Danse_de_masques_dogon_au_Mali

Nemaju nikakvu opremu za posmatranje zvezda, ali znaju da je Sunce centar našeg solarnog sistema i da Mesec kruži oko Zemlje. Oni znaju da su orbite planeta u našem solranom sistemu eliptične, a ne kružne, da Jupiter ima mesece a Saturn prstenove. Ono što najviše zbunjuje, njihovi drevni festivali utemeljeni su na postojanju jedne zvezde koju su naučnici otkrili tek 1995. godine, a predstavlja predanja unutar njihove kulture hiljadama godina unazad. Njihova glavna svetkovina usredsređena je na zvezdu Sirijus, najsjajniju zvezdu na noćnom nebu (8,6 svetlosnih godina udaljena od Zemlje), u sazvežđu Oriona, po čemu je dobila ima „Pasija zvezda“. Veličina Sirijusa se procenjuje na dva prečnika Sunca.

Po njihovim legendama, vanzemaljski posetioci amfibijskog izgleda, spustili su se sa nebesa u jednom svemirskom brodu pre više od 10.000 godina da bi ih o tome obavestili. Ubrzo po završetku drugog svetskog rata, ugledni francuski antropolozi Marsel Griol i Žermen Diterlen, otputovali su u Mali i proveli 15 godina među Dogonima koji žive na jednoj 180km dugoj ravnici. Timbuktu, mala pražnjava varoš koja je vekovima bila jedva nešto više od legende, leži prema severu od njihove glavne naseobine. Njih dvojica su tu od sveštenika, prvi put čuli neverovatno precizne detalje o astronomskim podacima, do kojih smo tek trebali doći preciznom naučnom verifikacijom.

Wandjinas en Australia

Ova dva istraživača su otkrila da je pleme jedno od najzabačenijih na svetu, imalo složene legende koje su sezale vekovima unazad. Za Dogone, polazna tačka nastanka života je zvezda Sirijus. Dogoni su očigledno nekako zaključili pre mnogo vekova da Sirijus nije jedinstvena zvezda, nego da ih ima tri. Rekli su da postoji glavna zvezda, i da oko nje kruži druga zvezda kojoj su pripisivali karakteristike jednog gustog i ekstremno teškog objekta, znanog danas kao „beli patuljak“. Beli patuljci su male guste zvezde. Sirijus B je čak manja u prečniku od Zemlje.Tek 1862.godine je američki astronom Alvan Klark, koristeći moćan teleskop od 46cm ustanovio da Sirius zaista ima i drugu zvezdu, kojoj je dao ime Sirius B ili „Štene“ . Dogoni su ga u pogledu tog otkrića preduhitrili za nekoliko stotina godina – bez teleskopa. Sirius B je vekovima integralni deo kulture Dogona. Oni ga znaju pod nazivom „Po Tolo“ što znači malo seme. Pomoću njegove orbite određuje se vreme održavanja svetkovine Siguri, najvažnijeg datuma u životu Dogona.
Prema plemenskom predanju, Štene je neverovatno teško. I ovde dogonska legenda beleži poen. Godine 1928. engleski astronom Artur Edington, obznanio je da je Sirius B prvi poznati primer belog patuljka. Mada Sirius B ne može biti viđen golim okom, Dogoni tvrde da njegova orbita traje tačno 50 godina. Naravno, posle višegodišnjih proučavanja, naučnici sa zapada su ustanovili da ona zaista iznosi 50,04 godine (plus, minus 0,09 godina). Slučajnost? Možda. Ali gde je treća zvezda u koju su Dogoni verovali? 1996. godine, francuski astronomi Daniel Benest i Ž.L.Divan obavestili su javnost da su verovatno otkrili još jednu zvezdu koja kruži oko Sirijusa i kojoj su dali ime Sirijus C.

Nastaviće se…

Izvor:NacionalnaGeografija.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *