Dogoni i posetioci sa zvezde Sirius B – 2. deo

Dogoni i posetioci sa zvezde Sirius B – 2. deo

Da se podsetimo prethodnog dela intrigantnog zapisa o “ljudima” sa druge planete: http://papiga.net/dogoni-i-posetioci-sa-zvezde-sirius-b-1-deo/

U nastavku priče o čudnim posetiocima sa druge planete sledi pitanje: Kako su Dogoni mogli imati znanja o zvezdama stotinama godina pre pojave teleskopa?

Pripadnici plemena tvrde da ih je pre više od 10.000 godina posetila vanzemaljska rasa koja je stigla sa Sirijusa u svemirskim brodovima. Kredo, zvanični istoričar nacije Zulu, rekao je da su, kada su Evropljani prvi put došli, Afrikanci mislili da su se vratili beli „bogovi“ kojehqdefault su nazivali Mcungu. Oni su zato nazivali Evropljane tim imenom, a
koriste ga i danas.

Slično su odreagovali narodi u srednjoj Americi kada su Kortes i njegovi
španski osvajači došli 1519. godine, misleći da je on Kvecalkoatl, Bog
opisan kao visok, bradat i prodornih plavih očiju.

Pernati zmijski Bog se pojavljuje u mnogim drevnim kulturama i
mezoameričkim legendama. Inke su ga nazivale Virakoča,  Maje
Kukulkan, a Asteci Kvecalkoatl. U srednjoj Americi su ga zvali Gukumac,
a u Palenki, Zamni i Izamalu su ga zvali Votan.

On i njegovi „ljudi“ su opisivani kao bradati, bele kože i dubokih plavih očiju. Ukoliko su Dogoni povezani sa Sirijcima, onda je to dokaz da su oni prvo posetili upravo Egipat, a ne zapadnu Afriku. Dogonske legende potiču iz drevnog Egipta, odakle i oni potiču izvorno, otprilike 3000 godina pre nove ere, gde se takođe govorilo da su ih posetili vanzemaljci. Moguće je da su i sami Dogoni došli iz drevnog Egipta.

Arheolozi su naime ustanovili da Dogoni žive u području Timbuktua samo 500 godina i da su potisnuli pleme Telema, čiji se grobovi još i danas mogu naći u tim krajevima. Drevni egipćani su na neki način stekli sofisticirana znanja o zvezdama. Raspored tri glavne piramide u Gizi se podudara savršeno sa rasporedom Sirijusa i njegova dva pratioca. Dugački tuneli u Keopsovoj velikoj piramidi usmereni su ka tim zvezdama i omogućavaju da se vide čak i danju. Ovi tuneli su usmereni prema Orionu sa zapanjujućom tačnošću.

2014-top-10-ancient-egypt-archaeological-discoveries

Ovo je nedovoljno da bi objasnilo misteriju, zato što oni nisu mogli znati da Sirijus B orbitira oko Sirijusa A, niti da znaju o trećoj zvezdi jedva vidljivoj modernim teleskopima, niti šta je super-gusta materija i da je opišu. Do saznanja o super-gustoj materiji došlo se tek u novije vreme sa razvićem nuklearne fizike. Specifična znanja koja su stekli, nisu mogla biti stečena metodama koje su posedovali.

Opšta harmonija

Njihova zajednica uređena je prema opštim načelima harmonije. Svi se
međusobno pomažu i svi su ravnopravni. Marcel Griaule izučavao je znanje Dogona 33 godine najviše komunicirajući s mudracima Dogona ili dogotemelijima, čiji su zadaci bili poznavati porodične veze iz prošlosti, svu mitologiju i plemensko znanje. Sve su to prenosili i čuvali usmenom predajom. Inače o Griauleu prevladava stav da je bio ozbiljan i detaljan istražilac koji ničemu nije prilazio olako niti ga je bilo lako ičim zadiviti. U dogonskoj predaji i danas postoje stvari koje zadivljuju.
Dogoni su najavili ponovni dolazak Nommoa, na “Dan Ribe”. Postoje različita tumačenja tog senzacionalnog dogonskog poznavanja svemira. Naučnici kažu da im je neko nakon 1850. godine doneo to znanje budući da su sumnjali u postojanje Sirijusa B još od 19. veka, a prvi je put viđen 1862. godine. Detaljno je opisan tek dvadesetih godina 20. veka. Sirijus B otkriven je zbog toga što su astronomi primetili neke promene u orbiti zvezde Sirijus. Što se pak ribolikih Nommosa tiče, mitologija ih je puna. Je li to posledica toga što su se jednom davno spustili na Zemlju?

U vavilonskoj mitologiji postoji priča da su tu civilizaciju utemeljili vodozemci, čiji je poglavica bio Oannes (ili Dagon, kako su ga nazvali Filistejci). U grčkoj mitologiji pojavljuju se sirene, žene-ribe. Jazonov brod Argo povezan je s boginjom Izidom i imao je 50 veslača; toliko godina treba Sirijusu B da obiđe Sirijus. Osim sirena, u grčkoj mitologiji nailazimo na još ribolikih stvorenja kao što su Telkine s Rodosa, kao i ribolika bića Lepenskog Vira.

Da zaključimo:
Dogonska mitologija uključuje četiri kalendara. Sunčev, Mesečev, Sirijuski i Venerin. Preciznost kalendara je potvrđena.
Orbitu Sirijusa nacrtali su eliptično pa su zvezdu ucrtali pomaknutu od središta, što pokazuje znanje astronomije budući da ljudi bez znanja astronomije zvezde crtaju u središtu orbite. Dogoni opisuju i treću zvezdu koju zovu Emme Ya. Postojanje zvezde Sirijus C još nije potvrđeno, ali postoje pretpostavke da je reč o crvenom patuljku.
Dogoni tvrde da se u orbiti oko Emmea Ya nalazi samo jedan satelit.

Dogoni su davno u prošlosti bili svesni postojanja četiri Jupiterovih
meseca…
Da se Zemlja okreće oko Sunca, znali su 4500 godina prije Galilea…
Isto kao i za Saturnove prstenove koji se ne vide golim okom
Rekli su da je Mesec “suv i mrtav”.
Ostaje nam samo da se zapitamo jesmo li zaista sami.

do you belive

 

Izvor: NacionalnaGeografija.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *